Overslaan en naar de inhoud gaan
Menu
"Een andere bril"
Emma Hofman
Psycholoog
Foto Emma Hofman

Tot voor kort was ik behandelaar binnen de SGGZ. En zodra ik ging werken zette ik mijn ‘SGGZ bril’ op. Een bril met dikke glazen die mij hielp om gedetailleerd en scherp te zien. En deze bril stond afgesteld op de problemen van mensen. En ik zag complexe problemen, waarbij ik kundig werd in het opsporen van onderliggende patronen en blokkades. Deze bril woog zwaar en voelde oncomfortabel. Ik deed hem graag zo snel mogelijk af zodra mijn werkdag voorbij was. Maar hij liet wel afdrukken na die meer tijd nodig hadden om weg te slijten. Zo besteedde ik mijn avonden te veel aan bijkomen in plaats van aan genieten. En dat voelde niet goed. 

Toen begon ik bij Mindfit. 

Vertrouwen in de zelfredzaamheid van de ander 

En de afgelopen maanden ben ik er steeds meer achter gekomen dat ik niet altijd even helder zag. Ik keek naar problemen en hindernissen en legde daarbij te veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een behandeling bij mijzelf. 

Dit merkte ik toen ik een man in behandeling kreeg met een (naar mijn idee) complex verhaal: ADHD, somberheid, specifieke fobieën, studie- en woonproblemen, partner-relatieproblemen, ongezonde levensstijl en een uitgebreide behandelvoorgeschiedenis. Mijn oncomfortabele maar vertrouwde bril fluisterde me in dat we minstens een intensief pakket nodig hadden. Er bleek veel minder nodig. Want waar ik zijn problemen zag, vergat ik naar zijn grote zelfredzaamheid te kijken. Mijn regiebehandelaar daagde mij uit om toch een middel pakket te kiezen. Zo gingen we voor een blended behandelvorm, waarbij meneer zelfstandig online een ADHD module volgde, in combinatie met twee face-to-face sessies exposure. En dit bleek genoeg. Een derde en afsluitend gesprek toonde aan dat hij met sprongen vooruit was gegaan en dat zijn klachten nagenoeg verdwenen waren. Dit herinnerde mij aan het belang van vertrouwen in de zelfredzaamheid van de ander. 

Wil jij de basis ggz bril ook opzetten?

Dat kan bij Mindfit!

Positieve psychologie 

Supervisie, intervisie, Mindfitmeetings en blogs inspireren mij om meer te werken vanuit positieve psychologie. Ik leg de regie bij de ander en ik vind het een verademing. Ik wil vanuit vertrouwen behandelen en vermijding doorbreken, ook bij mijzelf. Want men groeit door te ervaren, niet door te analyseren. En langzaamaan merk ik dat mijn energie en motivatie als behandelaar toenemen. 

Video Url

Accepteer eerst de cookies

Voordat u video's op onze site kunt bekijken moet u eerst akkoord gaan met onze cookievoorwaarden.

Ik had dus gewoon een nieuwe bril nodig.